Class dojo, een online beloningssysteem

Wie houdt er nou niet van een compliment of een beloning? Iedereen volgens mij wel. En kinderen al helemaal. Positief opvoeden is al enige jaren populair. En niet alleen populair, maar het is ook echt bewezen dat het werkt. Zo is het ook met lesgeven. Je kan vijf keer zeggen dat een kind niet goed op zijn stoel zit, maar je kan ook één keer tegen een ander kind dat wel goed op haar stoel zit, zeggen dat ze zo netjes zit. Wedden dat opeens alle kinderen netjes gaan zitten.

Het basisonderwijs speelt goed in op de digitale wereld waar we nu in leven. Zo is er een website en app, genaamd Class Dojo. Wat een uitvinding! Class dojo is een online beloningssysteem dat jou als leerkracht helpt om het gedrag en het pedagogisch klimaat in je klas op een positieve manier te stimuleren. Tevens is het een perfect communicatiemiddel tussen school en thuis. Je kan ouders namelijk uitnodigen om deel te nemen aan jouw class dojo klas. Als leerkracht kun je foto’s en verhalen delen met de ouders. En ik kan je vertellen dat de kinderen dat nog het leukst vinden.

Het is absoluut niet zo dat de kinderen nu alleen maar hun best doen omdat ze een punt krijgen, integendeel. Er zijn wel eens dagen dat ik geen punten geef. De kinderen hoor ik daar niet over. De kinderen vinden het wel belangrijk en leuk dat wat wij in de klas doen gedeeld wordt met hun ouders. Dus ben ik volop foto’s aan het maken van het werk van de kinderen, zowel individueel als klassikaal. Ook maak ik veel foto’s van de lesstof, zodat de ouders een beeld hebben bij hetgeen wij doen. Op dit momenten zijn we bezig met splitsen. Veel ouders hebben geen idee wat hiermee wordt bedoeld en hoe wij het oefenen in de klas. Dus maak ik een foto en wordt het voor de ouders visueel gemaakt.

Ouders kunnen zich dus aanmelden via een uitnodiging van de leerkracht. Class dojo heeft een app die je zowel als leerkracht en als ouder kunt gebruiken. Als leerkracht heb je toegang tot de gegevens van de hele klas. Als ouder heb je alleen toegang tot de gegevens van je eigen kind en de klasverhalen die worden gedeeld.

Door middel van Class dojo is de betrokkenheid van ouders groot. Ouders weten wat er speelt in de klas en ik merk dat zowel ouders als kinderen dit erg leuk vinden. Ik heb veel ouders die geen onderwijs hebben gevolgd in Nederland en maar weinig weten van het Nederlandse schoolsysteem. Het is vaak abstract voor hen. Door Class dojo wordt het visueel gemaakt voor ouders en daardoor duidelijker.

Ik kan het iedere leerkracht aanraden. Ja het kost je wat meer werk, maar het neemt je ook werk af. Neem het splitsen. Als ouders het woord splitsen horen weten ze vaak niet waar je het over hebt, dus leg je hen dit mondeling uit en laat je voorbeelden zien. Doordat ik nu een foto’s in Class dojo heb gedeeld die over het splitsen gaan, weten ouders wat er mee bedoeld wordt en hoeven zij dit niet meer aan mij te vragen.

Nogmaals ik kan het iedere leerkracht aanraden. Of raad het de leerkracht van je kind aan 😉

2 gedachtes over “Class dojo, een online beloningssysteem

Plaats een reactie