Het fajr gebed en dadels 

Als moslim ben je verplicht om vijf keer per dag te bidden. Het eerste gebed is voor zonsopgang en het laatste gebed is aan het begin van de avond. Deze twee gebeden zijn voor veel moslims een beproeving, omdat de ene erg vroeg is en de ander laat. Vooral in de zomer. En dus ook straks tijdens de vastenmaand ramadan. 

Toen ik net bekeerd was tot de islam ben ik al snel begonnen met het verrichten van de vijf dagelijkse gebeden. Ook voor mij was het fajr (ochtend) gebed een beproeving. Midden in de nacht opstaan om te bidden, terwijl je nog moe bent en je bed nog zo lekker ligt. In de jaren die volgden heb ik veel gelezen over de islam en ook over het belang van het op tijd verrichten van het fajr gebed. Ik heb toen besloten om de strijd met mezelf aan te gaan om het fajr gebed op tijd te verrichten. Dit was niet altijd gemakkelijk, maar het is me wel gelukt. Alhamdoe li Llah (alle lof zij aan Allah). 
Tijdens de maand ramadan ontbijt je als moslim voor dat de zon opkomt. Voor het fajr gebed dus. Voor veel moslims is dit dan een zware beproeving, omdat zij doorgaans het fajr gebed niet op tijd verrichten. Ik ga hier verder niet op in, want zoals ik eerder al zei heeft ieder zijn/haar beproeving.
Ook het eten op dit vroege tijdstip is voor veel moslims lastig. Zo ook voor mij een aantal jaren geleden. Ik kreeg amper iets naar binnen, maar mijn lichaam had het wel nodig. Na ongeveer een week was mijn lichaam aan het ritme gewend en had ik geen problemen meer met het vroege ontbijten.
Totdat ik paar jaar terug de gouden tip las op de Facebook pagina van een islamtische diëtiste. Voor mij was het echt een openbaring. Een paar weken voordat de ramadan begint iets eten als je het fajr gebed gaat verrichten. Zo bereid je je lichaam langzaamaan voor op de maand ramadan. Dat ik daar zelf niet op was gekomen. Want echt waar, het helpt. Sinds een paar jaar eet ik nu een paar dadels als ik het fajr gebed ga verrichten en heb ik ook geen problemen meer met het ontbijten tijdens de ramadan. Ik eet zelfs gebakken eieren en toen we tijdens de ramadan 2013 in Marokko waren at ik zelfs gehakt aan het begin van een nieuwe vastendag.
Heb jij ook moeite met het vroege ontbijten tijdens de maand ramadan? En hoe bereid je je daar op voor? 
Advertenties

4 gedachtes over “Het fajr gebed en dadels 

 1. Happy Organized Home zegt:

  Wat een goeie tip mashaa Allah! Ik zal het onthouden en doorgeven aan andere mensen die er moeite mee hebben. Zelf heb ik er geen moeite mee eigenlijk, ik doe soms 2 dingen of we blijven wakker tot fadjr (in Marokko – in mijn buurt blijft bijna iedereen wakker) en is het niet lastig om iets te eten, of ik blijf als ik toch in slaap ben gevallen wat langer wakker na fadjr omdat ik het lastig vind om met een volle maag in slaap te vallen.

  Liked by 1 persoon

  • nancyummamina zegt:

   Graag gedaan Happy Organized Home. Er zijn inderdaad ook mensen die er geen moeite mee hebben.
   Wat een geweldige blog heb jij maa shaa Allah. Helemaal mijn ding het organiseren. Love it maa shaa Allah!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s