Mijn hoofddoek, mijn trots

 

Zes jaar draag ik hem nu, mijn hoofddoek. Het begon met een sjaaltje en na ongeveer anderhalf jaar ben ik grote hoofddoeken gaan dragen die om mijn schouders, bovenarmen en buik vallen. Had zelf nooit gedacht dat ik die stap zo snel kon maken, want tegen een vriendin van mij die ook grote hoofddoeken draagt, zei ik altijd ‘daar begin ik nog niet aan.’

En nu, zes jaar later, draag ik mijn hoofddoek met veel liefde, trots en plezier. Ik kan me niet voorstellen dat ik hem niet meer draag. Het hoort gewoon bij mij.
Ik ben blij dat ik nog nooit negatieve reacties heb gekregen over het feit dat ik een hoofddoek draag. Ik kom op allerlei verschillende plekken en in verschillende dorpen en steden. En echt waar, ik heb nog nooit een negatieve reacties gekregen. Tuurlijk kijken mensen wel eens wat langer naar me, maar dat heb ik zelf vaak niet eens door en als ik het wel door heb en mensen staren, dan zwaai ik meestal even. 
Mijn hoofddoek heeft mij in sommige opzichten veranderd, maar ook weer niet. Ik ben mij meer gaan verdiepen in de islam en meer de islam gaan toepassen in mijn leven. Maar verder ben ik nog steeds dezelfde persoon die ervan geniet om samen met familie en vriendinnen te zijn. De persoon die heel veel liefde voor haar werk heeft en geniet van haar leven.
Via een vriendin kwam ik een paar weken terug bij een heel leuk project, genaamd Hijab Unrevalled. De dochter van deze vriendin doet mee aan dit project. En toen ik haar prachtige foto’s zag ben ik eens op onderzoek gegaan om meer te weten te komen over dit project. Een niet-moslim vrouw die een project is gestart over moslim vrouwen die een hoofddoek dragen. Dat maakte mij al nieuwsgierig. Op het instagram profiel van Hijab Unrevalled zag ik prachtige foto’s van hijab (hoofddoek) dragende vrouwen. Op de website las ik meer informatie over het project. Er worden foto’s gemaakt van vrouwen die de hijab dragen, zij worden geïnterviewd en uiteindelijk komen al deze foto’s in een boek en komt er een expositie. Bij iedere vrouw wordt gezocht naar een zin die past bij de reden waarom zij de hoofddoek draagt. Deze zin begint bij iedere vrouw met ‘it’s her………’ Iedere moslimvrouw draagt haar hoofddoek in eerste instantie vanuit religieuze redenen, maar de bedenkster achter dit project is er in de loop der tijd achter gekomen dat bij veel vrouwen ook andere dingen ertoe hebben geleid dat zij een hoofddoek zijn gaan dragen.
Zo ook bij mij. In 2008 dacht ik er regelmatig aan om een hoofddoek te gaan dragen. Ik had er regelmatig gesprekken over met mijn man en vriendinnen. Maar kon de stap nog niet nemen. Totdat ik in 2009 solliciteerde naar mijn huidige baan; leerkracht op een islamitische basisschool. Tijdens mijn sollicitatiegesprek werd mij gevraagd of ik moslima was. ‘Ja dat ben ik.’ Er werd mij toen verteld dat de regel op school is dat alle moslima’s een hoofddoek dragen. Dit was het. Dit was het laatste duwtje dat ik nodig had. Ik weet nog dat ik op de fiets terug naar huis mijn moeder belde om te vertellen hoe het gesprek was gegaan en dat als ik daar zou gaan werken ik een hoofddoek moest dragen op school. Mijn moeder zei toen ‘nou dan moet je hem buiten schooltijd ook maar dragen, want je woont in de buurt van de school en dat is voor kinderen anders verwarrend. Op school zien ze de juf met hoofddoek en buiten de school zonder hoofddoek.’ Ik weet nog dat ik er best wel verbaasd over was dat mijn moeder mij nu aanspoorde om een hoofddoek te gaan dragen. Mijn ouders hebben mijn keuze voor de islam altijd geaccepteerd, maar de stap naar een hoofddoek is voor veel ouders van bekeerlingen vaak een moeilijke stap. Maar ook dat duwtje had ik nodig, want vanaf mijn eerste werkdag tot aan de dag van vandaag draag ik mijn hijab met veel liefde, trots en plezier. 
Advertenties

3 gedachtes over “Mijn hoofddoek, mijn trots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s