Actief opvoeden!

Ik krijg regelmatig te horen dat ik zo actief met m’n dochter ben en hoe ik dat toch doe.

Voordat ik zwanger was, had ik al een duidelijk beeld over de opvoeding van mijn toekomstige kinderen. Ik wist bijvoorbeeld al heel goed hoe ik het absoluut niet wilde.

Maar ik wist ook wat ik wel wilde. Ik wilde mijn kind net zo’n fijne, goede en respectvolle opvoeding geven als dat ik zelf heb gekregen. Ook vind ik het belangrijk dat mijn kind(eren) kennis maakt met verschillende culturen en geloven. Nou dat is binnen onze familie geen enkel probleem. Voldoende culturen en geloven.

Maar om even terug te komen op het actief bezig zijn met mijn dochter. Ik vind het belangrijk dat ze spelenderwijs de wereld leert kennen. Mijn beroep als basisschool leerkracht speelt natuurlijk een grote rol. We leven nu in een digitaal tijdperk en dat gaat steeds meer een rol spelen in ons dagelijks leven, dus ook in de opvoeding van kinderen. Maar ik vind wel dat het met mate moet gebeuren. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld heel lang geen interesse gehad voor televisie en nu eigenlijk nog steeds niet echt. Ze kan er net 15 à 20 minuten naar kijken en dan is ze al weer druk met iets anders. Hetzelfde geldt voor de iPad. Ik vind het prima als ze er mee bezig is, maar we beperken het tot 15 à 30 minuten per dag.

Waarom? Omdat ik het gewoon niet nodig vindt dat ze er langer achter zit en ik van mening ben dat ze er tot op zekere hoogte iets van kan leren, maar er niet wordt uitgedaagd tot zelf leren en ontdekken.

We gaan iedere dag naar buiten. Toen ik net was bevallen was het prachtig weer en snakte ik er naar om naar buiten te gaan. Na een week was het dan eindelijk zo ver. Kapot was ik na nog geen 100 meter lopen. Maar iedere dag ben ik naar buiten gegaan en liep ik steeds een stuk langer. Heerlijk vond ik het om samen met m’n dochter te wandelen. Wat eten en drinken mee voor onderweg. Heerlijk!
Mijn dochter vindt het heerlijk om buiten te zijn en ik ook. Winter, zomer, herfst, lente, regen, wind, zon, iedere dag gaan we naar buiten. De speeltuin is al vanaf dat ze net kon lopen favoriet. Maar ook de kinderboerderij, het park, de eendjes brood geven, fietsen of zo maar een stuk wandelen is prima. Als we maar buiten zijn en zij van alles kan zien, voelen, horen en ruiken.

Ook binnen zijn we actief bezig. Natuurlijk moet ze soms ook even alleen spelen, maar we doen ook veel samen. Op dit moment zijn puzzelen en kleuren twee favoriete bezigheden en komen ze iedere dag aan bod.
Maar ook spelen met duplo of met haar keukentje is altijd leuk. Sinds kort heb ik het keukentje van mijn dochter in de keuken gezet, zodat we echt samen kunnen koken. Af en toe geef ik haar dan iets van ongekookte pasta ofzo, zodat het koken nog echter lijkt.

Kinderen leren door te spelen. Op mijn werk hoor ik ouders zich wel eens afvragen of kleuters nou wel wat leren van al dat spelen. Nou geloof me, daar leren ze juist heel erg veel van. Het is belangrijk om samen met je kind te spelen, maar leer je kind ook om zelfstandig te spelen. Kondig het aan en baken het ook af, door bijvoorbeeld te zeggen dat je nu gaat afwassen en als je klaar bent met afwassen weer iets samen met je kind gaat doen. Kinderen willen duidelijkheid en structuur en als ouder moet jij het hen bieden en leren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s