Praten, praten en nog eens praten

‘Hoe oud is je dochter?’
‘Ze praat wel goed voor haar leeftijd.’

Ik hoor dit regelmatig als ik met m’n dochter op stap ben. Mensen staan versteld dat ze met haar 22 maanden al zo wijs is en veel praat.Ik ben er trots op.
Ik ben ervan overtuigd dat het vele praten een positieve invloed heeft op haar.
Vanaf dat m’n dochter geboren is praat ik veel tegen haar. Ja, ook toen ze nog maar een paar dagen oud was. Alles wat ik deed legde ik uit, als we ergens naar toe gingen vertelde ik haar dat of als ik iets ging kopen dan zei ik dat tegen haar. Mensen keken me regelmatig gek aan op straat. Zo van ‘waarom praat je tegen een baby?!’

Maar als ik zie hoe veel mijn dochter nu begrijpt, weet en zegt, ben ik ervan overtuigd dat dit mede komt doordat ik veel tegen haar praat.
Haar vader praat Arabisch tegen haar en ook dat begrijpt ze heel goed. Zelf praat ze voornamelijk Nederlands, maar dat is ook wel de taal die ze het meeste hoort.

Ook voorlezen is een belangrijk onderdeel van het leren praten en begrijpen. Al vanaf dat m’n dochter heel klein is ben ik begonnen met voorlezen. Samen op de bank een boekje lezen en voordat ze ging slapen. Ik denk dat ik hier mee ben begonnen toen ze 6 maanden was. Het was toen vooral kijken naar plaatjes en deze benoemen. Maar naar mate ze ouder werd heb ik dat uitgebreid. En nu lezen we iedere avond een verhaal uit het boek van Jip & Janneke. Ze vindt het ontzettend leuk en begrijpt de verhalen ook.
Mijn moeder heeft ons ook altijd voorgelezen en ik ben zelf nog steeds gek op lezen. Ik ben er ook van overtuigd dat lezen een positieve invloed heeft op de taalontwikkeling van kinderen.

Door mijn werk kom ik in aanraking met kinderen waarbij de woordenschat niet zo goed is ontwikkeld. Er wordt weinig tegen kinderen gesproken. Laat staan uitleggen. Waarom moet je een kleuter iets uitleggen? Hij of zij moet gewoon luisteren.
Een paar weken terug had ik een gesprek met een logopediste van een leerling uit mijn groep. We raakten aan de praat over het belang van praten tegen kinderen. De logopediste vertelde mij dat ze een kind in behandeling heeft waarbij de woordenschat erg laag is. Hij kan vrijwel geen enkele fruit- of groentesoort bij naam noemen. Terwijl zijn ouders een groentewinkel hebben.
De logopediste stond er versteld van. En ik ook.

Ouders zien praten tegen hun kind vaak als iets dat moet, maar beseffen niet dat kinderen hier ontzettend veel van leren. Leg je kind uit waarom jullie naar de supermarkt moeten, vertel wat je gaat halen en betrek je kind erbij. Hierdoor schep je duidelijkheid bij je kind en weet hij/zij waar het aan toe.
Want dat is zo belangrijk voor kinderen. Dat het voor hen duidelijk is wat je van hen verwacht.

Praat jij veel tegen je kind? En lees je je kind voor?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s